Άγιος Νικόλαος Χαλκιδικής +30 6973919316

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής από 6 μήνες ως 2 χρόνια και υψηλό ρυθμό αναπαραγωγής.

Αποτελούν κίνδυνο υγειονομικής σημασίας καθώς έχει βρεθεί ότι αρκετές φορές είναι φορείς ιών βακτηρίων και μυκήτων όπως δυσεντερία γαστρεντερίτιδα δερματίτιδα κ.α . Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζουν το άσθμα και τις αλλεργίες των ανθρώπων.

Τα κυριότερα είδη είναι

  • Αμερικανική κατσαρίδα

  • Ανατολική κατσαρίδα

  • Γερμανική κατσαρίδα

Η αντιμετώπιση των κατσαρίδων γίνεται με σύγχρονα gel σε συγκεκριμένα σημεία στόχους. Επίσης με κολλητικές παγίδες που περιέχουν τροφικό δόλωμα κυρίως για τον έλεγχο του πληθυσμού. Τέλος εφαρμόζονται εγκεκριμένα εντομοκτόνα στον προαύλιο χώρο σε συγκεκριμένα σημεία.

Μυρμήγκι

Τα μυρμήγκια ζουν σε οργανωμένες αποικίες αριθμώντας από μερικές δεκάδες ως και εκατομμύρια μέλη ανά αποικία . Προτιμούν υγρά θερμά και σκοτεινά σημεία. Τα συναντούμε σε Νοσοκομεία πολυκατοικίες ξενοδοχεία κ.α.

Τρέφονται από μία μεγάλη γκάμα επιλογών αλλά με προτίμηση στις ζαχαρούχες τροφές όπως ώριμα φρούτα . Υπάρχουν και ορισμένα είδη που τρέφονται και με ξύλο προκαλώντας φθορές.

Τα πιο συχνά είδη είναι : Lasius niger, Lasius flarus, Monomorium Pharaonsis, Iridomirmex Humilis.

H αντιμετώπιση γίνεται πάντοτε με εγκεκριμένα σκευάσματα και δολωματικά gel

Κοριός

Αποτελούν συχνά πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες . Το πιο κοινό είδος είναι το Lectalarius Cimex . Ειναι νυχτόβια έντομα τα οποία τρέφονται με το αίμα των ανθρώπων . Τα τσιμπήματα τους γίνονται το βράδυ και τα νύγματα τους δεν είναι επώδυνα . Μπορούν να τραφούν με ποσότητα ως και 6 φορές το βάρος τους αντέχουν όμως χωρίς τροφή ως και ένα έτος. Την ημέρα κρύβονται σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία όπως ρωγμές τοίχων και αλλά.

Δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν κάποιες ασθένειες. Η καταπολέμηση τους γίνεται πάντοτε με την επίβλεψη του υπεύθυνου επιστήμονα.

Ψύλλος

Οι ψύλλοι τρέφονται με αίμα θηλαστικών και είναι εξωπαράσιτα . Η συναναστροφή του ανθρώπου με τα ζώα μπορεί να προκαλέσει μεταφορά από τα ζώα στον άνθρωπο και γενικά σε κατοικήσιμους χώρους. Μπορούν να προκαλέσουν μετάδοση ασθενειών μέσου του δαγκώματος τους. Το δαγκώματος τους προκαλεί έντονο και ενοχλητικό κνησμό . Οι προνύμφες τους ζουν σε ζεστά και υγρά μέρη.

Για την αντιμετώπιση τους χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα σκευάσματα.

Κουνούπι

Τα κουνούπια είναι φορείς αρκετών ασθενειών όπως κίτρινος πυρετός ελονοσία κ.α. Τρέφονται με νέκταρ . Τα θηλυκά όμως χρειάζονται και αίμα για να κάνουν αυγά.

Τα κουνούπια είναι πιο ενεργητικά κατά τις πρωινές και τις πρώτες νυχτερινές ώρες.

Γενούν σε υδάτινες συλλογές όπως γλάστρες πιθάρια αλλά και μεγάλες υδάτινες συλλογές όπως έλη όμβρια ύδατα και οπουδήποτε υπάρχουν λιμνάζοντα νερά. Μέσα στο νερό μεταμορφώνονται από αυγό σε προνύμφη , νύμφη και τελικά ακμαίο. Η ακτίνα δράσης τους διαφέρει από μερικά μέτρα ως καιν αρκετά χιλιόμετρα.

Η καταπολέμηση γίνεται με όλα τα standards για την προστασία των πολιτών με την παρουσία επιστήμονα.

Μύγα

Οι μύγες ανοίκουν στην τάξη των δίπτερων . υπάρχουν πολλά είδη ενδεικτικά αναφέρουμε:

Οικιακή μύγα: Είναι ολομετάβολο έντομο, δηλαδή υφίσταται πλήρη μεταμόρφωση κατά τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου, με τέσσερα στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη, νύμφη (pupa) και ακμαίο (ενήλικο).

Μπορεί να αναπαράγεται με εξαιρετική ευκολία τόσο εξαιτίας της ικανότητάς της να εναποθέτει αυγά στο εσωτερικό οποιουδήποτε οργανικού υλικού σε αποσύνθεση, όσο και χάρη στην ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι προνύμφες και γίνονται ακμαία (μύγες), τα οποία με τη σειρά τους αναπαράγονται ταχύτατα. Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου της οικιακής μύγας, σε ευνοϊκό περιβάλλον, είναι 25-30 μέρες (συχνά και συντομότερα), κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εναποθέσει έως και 1000 αυγά.

Οι μύγες δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν υπάρχει επαρκής φωτισμός και το βράδυ αναπαύονται σε διάφορες επιφάνειες (π.χ. γωνίες δωματίων, οροφές κ.τ.λ.).

Είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και φορέας εκατοντάδων μικροοργανισμών . Μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες και μπορεί να μεταφέρουν το βακτήριο Shigella που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Μύγα των φρούτων: Στην οικογένεια Δροσοφιλίδες (Drosophilidae) ανήκει μία μικρή μύγα: η μύγα των φρούτων ή μύγα του ξιδιού ή μύγα του μούστου. Πιο γνωστό είδος είναι το Drosophila melanogaster, αλλά υπάρχουν και άλλα συναφή είδη που προκαλούν παρόμοιες προσβολές. Αναπτύσσεται κατά προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά σε στάδιο ζύμωσης αλλά και σε άλλες αποσυντιθέμενες οργανικές ύλες.

Μικρά μυγάκια: Συναθροίζονται σε φρούτα λαχανικά αλλά και σε αλκοολούχα ποτά. είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο δεν μεταφέρουν ασθένειες.

Κρεατόμυγα: Μπορούν να βρεθούν σε ζώα αλλά και σε ανοιχτές πληγές. Τα είδη αυτής της κατηγορίας μπορούν να προκαλέσουν μοιάσεις.

Οικογένεια Callipohopidae: Είναι κατά κύριο λόγο σαπροφάγα που αναπτύσσονται σε οργανική ύλη σε αποσύνθεση. Μπορούν να προκαλέσουν μοιάσεις.

Σφήγκες

Τις συναντάμε σε θάμνους πλευρές κτιρίων και σε οποιαδήποτε προφυλαγμένα μέρη

Είναι κεντροφόρα έντομα με πού επώδυνο τσίμπημα . Αν προκληθούν μπορούν να γίνουν ακόμα και επιθετικές . Το τσίμπημα τους μπορεί να προκαλέσει κνησμό αλλά ακόμα και αλλεργία. Kαλέστε το συνεργείο μας για την αντιμετώπιση

Σαράκι

Η εμφάνιση μια λεπτής πούδρας καθώς και οι μικρές οπές στα ξύλα μας είναι η απόδειξη της ύπαρξης του .

Τρέφονται με ξύλα , εμφανίζονται ως αυγό και μετασχηματίζονται σε προνύμφη , νύμφη και τέλειο έντομο . Η προνύμφη ζει πάνω από ένα έτος και το στάδιο αυτό είναι το πιο καταστρεπτικό γιατί δημιουργεί οπές μέσα στο εσωτερικό των ξύλων.

Η αντιμετώπιση γίνεται με υποκαπνισμό είτε με επίχρισμα στις ξύλινες επιφάνειες. Πάντοτε με παρουσία γεωπόνου.

Back to top