Άγιος Νικόλαος Χαλκιδικής +30 6973919316

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ

Συμπτώματα του προβλήματος: Βασικό σημείο της προσβολής είναι η καταστροφή και ξήρανση της νέας βλάστησης (δηλαδή των κεντρικών φύλλων) και η κάμψη των παλαιών φύλλων που δίνει στο φυτό την όψη ανοιχτής ομπρέλας. Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν συνολικά απώλεια των φύλλων και σήψη του κορμού. Σε τελικό στάδιο το δέντρο ξεραίνεται. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή πολύ μετά την έναρξη της προσβολής.

Μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων η ζημιά είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη και επιφέρει την ολική ξήρανση του δέντρου. Τα ακμαία που βρίσκονται σε ένα φοίνικα δεν μετακινούνται σε άλλο, όσο βρίσκουν τροφή σε αυτόν.

Καλέστε για αντιμετώπιση του προβλήματος. Το συνεργείο μας θα ανταποκριθεί άμεσα στην πρόσκληση σας με όλα τα σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος . Για την αντιμετώπιση εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες πρακτικές και βιοκτόνα σκευάσματα εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας.

Μορφολογία του εντόμου: Το έντομο Rhynchophorus ferrugineus (κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος-red palm weevil) θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών. Εντοπίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia sp, που έφτασαν στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2005 από την Αίγυπτο. Επιπλέον, την ίδια περίοδο βρέθηκε σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis (Κανάριος) νότια του Ηρακλείου της Κρήτης. Οι αναφορές έγιναν από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Ιανουάριος 2006).

Το κόκκινο σκαθάρι ανήκει στην τάξη Coleoptera και στην οικογένεια των Curculionidae. Προκαλεί εκτεταμένη ζημιά στους φοίνικες που φτάνει μέχρι την πλήρη καταστροφή τους. Σημειώνεται ότι το σκαθάρι των φοινίκων έχει ήδη καταγραφεί σε πολλές χώρες του κόσμου.

Back to top